En rabatt med röda tulpaner
Sörmland

Välkommen till Parkinson Södra Sörmland!

Parkinson Södra Sörmland är en lokalförening inom länsföreningen Parkinson Sörmland. Vi har cirka 100 medlemmar i Nyköping, Oxelösund och Trosa med omgivningar. Föreningen möjliggör för personer med Parkinson och deras anhöriga att träffas och utbyta erfarenheter. Vi vill visa att man kan leva ett aktivt liv trots Parkinsons sjukdom.

Vår verksamhet omfattar

Kunskapsöverföring

Vi vill öka kunskapen om Parkinsons sjukdom för personer med Parkinson och deras anhöriga samt för personer som genom sitt arbete kommer i kontakt med dessa två grupper. Detta gör vi bland annat genom att ordna medlemsträffar med olika typer av experter, samtalsgrupper och studiecirklar.

Social samvaro och fysisk aktivitet

Vi arrangerar aktiviteter som har som mål att förbättra livskvaliteten för personer med Parkinson och deras anhöriga. Några exempel är julfester, medlemsträffar, utflykter och anhöriggrupper. Vi försöker även påverka medlemmarna att delta i Parkinson-boxning, rörelseträning på stol och andra former av motion.

Kontaktinformation

Kontaktperson: Haide Backman,
ordförande

Telefon: 072-248 80 56

E-post:
sodrasormland@parkinsonforbundet.se

Kontaktperson: Bertil Moberg,
sekreterare

Telefon: 070-227 7924

Medlemsträff i Nyköping

Parkinson Södra Sörmland bjöd in till medlemsträff måndagen den 10 oktober. Vi fick lyssna till neurologsjuksköterskan Sonja Skrinjaric och sjukgymnast Henrik Viklund från neurologiteamet på Nyköpings lasarett

Julfest

Parkinson Södra Sörmland samlade drygt 30 medlemmar i Nyköping för att tillsammans äta en jultallrik och umgås under trivsamma former.

Kommande aktiviteter

 • Sörmland

  Parkinsonboxning i Nyköping

  14 februari 2023, kl 10:00 - 1 juni 2023, kl 11:00
  Nyköping

  Det är boxningsträning på tisdagar och torsdagar klockan 10:00 - 11:00. Kom gärna och titta på/prova på. De två första gångerna är utan kostnad.

 • Sörmland

  Anhöriggrupp Södra Sörmland

  2 mars 2023, kl 14:00 - 25 maj 2023, kl 14:00
  Funktionsrätt Nyköping, Repslagaregatan 43A, Nyköping

  Parkinson Södra Sörmlands Anhöriggrupp fortsätter i vår.

Aktuellt

 • Bli en vassare patientföreträdare - gå Funktionsrätt Sveriges patientföreträdarutbildning

  Patientföreträdarutbildningen har tagits fram av Funktionsrätt Sverige och syftar till att få fler och kunniga patientföreträdare som kan företräda Funktionsrätt Sverige, sina egna organisationer och andra patientgrupper på nationell, regional och lokal nivå.

  Publiceringsdatum: 20 mars 2023

 • Ur Parkinsonjournalen

  Jag lever ett bra liv trots Parkinson

  Det tog lång tid, hela tre år innan Lenah Thuresson fick diagnosen Parkinsons sjukdom. Det var år 2009 och hon jobbade då som skolchef i Alvesta och hade det väldigt stressigt på jobbet. Hennes höger och vänster hand fungerade inte tillsammans. Hon trodde att hon drabbats av utbrändhet.

  Publiceringsdatum: 20 mars 2023

 • Möte med äldre- och socialförsäkringsministern

  Parkinsonförbundets ledning har haft ett konstruktivt möte med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

  Publiceringsdatum: 19 januari 2023

 • Teuta, Jenny och Eva-Lena framför en bild på Bengan Johansson.

  Handbollslegendaren Bengt "Bengan" Johansson hedrades i Halmstad

  Parkinsonförbundet var inbjudet och deltog på plats vid VM-repet i handboll när Sverige mötte Serbien i en landskamp den 9 januari i Halmstad. Landkampsmatchen var en hyllningsmatch som spelades i Halmstads arena till handbollslegendaren Bengt ”Bengan” Johanssons ära.

  Publiceringsdatum: 11 januari 2023

 • Ur Parkinsonjournalen

  Statligt vårdansvar utreds

  – Alla ska ha samma tillgång till god vård oavsett var i landet man bor. Det säger Acko Ankarberg Johansson (KD), Sveriges nya sjukvårdsminister, i en intervju med Parkinsonjournalen.

  Publiceringsdatum: 19 december 2022

Gula tulpaner med blå bakgrund

Bli medlem

Hos förbundet och våra föreningar får du råd och tips samt utbildning om sjukdomen, om mediciner och behandlingsprinciper som är viktiga för dig i ditt fortsatta samarbete med vården.

Bli medlem

Flera människors händer lagda på varandra

Stöd oss

Du kan stödja vår verksamhet på olika sätt. Du kan ge en gåva och du kan bli medlem i förbundet.

Ge en gåva