Oro, ångest och depression är vanligt hos personer med Parkinsons sjukdom. Studier visar att nästan hälften drabbas av depression under någon period. Mörka tankar kan ta över. Det kan vara svårt att känna glädje i vardagen, vilket leder till försämrad livskvalitet för både den drabbade och närstående.
Orsaken kan vara de förändringar i hjärnans signalämnen som sjukdomen i sig ger upphov till. Det kan också vara en sorgereaktion över att man drabbats av en kronisk sjukdom. Orsakerna kan samverka.
Föreläsare
Ullakarin Nyberg är psykiater och forskare vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. Hon har lång erfarenhet av att behandla personer med depression och har särskilt arbetat med suicidprevention. År 2018 drabbades hon själv av sjukdom, något hon berättar om i boken ”Livet med bröstcancer: Personliga erfarenheter och professionella insatser”. Hon kommer att prata om varför man kan bli deprimerad av att drabbas av svår sjukdom, hur man hanterar egna och närståendes mörka tankar och varför acceptans är så viktig för välmåendet.
Per Svenningsson är professor vid KI och överläkare vid Akademiskt Specialistcentrum och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Han är en ledande expert inom forskning om Parkinsons sjukdom och relaterade sjukdomar. Han har forskat särskilt om depression och kommer prata om varför Parkinsons sjukdom kan orsaka humörförändringar samt vilka läkemedel som finns.
Föreläsningen är gratis och arrangeras av Parkinsonföreningen i Stockholm tillsammans med ABF Stockholm.