Oro, ångest och depression är vanligt hos personer med Parkinsons sjukdom. Studier visar att nästan hälften drabbas av depression under någon period. Mörka tankar kan ta över. Det kan vara svårt att känna glädje i vardagen, vilket leder till försämrad livskvalitet för både den drabbade och närstående.
Orsaken kan vara de förändringar i hjärnans signalämnen som sjukdomen i sig ger upphov till. Det kan också vara en sorgereaktion över att man drabbats av en kronisk sjukdom. Orsakerna kan samverka.
De briljanta och kunniga föreläsarna i Ullakarin Nyberg och Per Svenningsson lyste upp novemberkvällen och gav raka svar samt god vägledning. Per Svenningsson, specialist på Parkinsons sjukdom, var tydlig i svaret att det finns god hjälp att få medicinskt i kombination med KBT, kognitiv beteende terapi. Det är också så att medicinen för Parkinson även har en viss antidepressiv effekt.
Karin Nordborg, ordförande i länsföreningen Parkinson Stockholm, tackade Ullakarin Nyberg och Per Svenningsson för en kunskaps- och lärorik kväll som avslutades med konklusionen att visst finns det god hjälp att få vid depression. Karin påminde oss också om att inte glömma bort alla de fysiska aktiviteter som vi har i länsföreningen och i förbundets alla övriga föreningars regi som dans, boxning, pingis, körsång med mera som också är bra för ens välmående. Det är genom att träffa andra som vi hjälper både oss själva och andra.
En fantastisk föreläsningskväll som lyste upp i novembermörkret!
Jenny Lundström
Generalsekreterare
Föreläsarna
Ullakarin Nyberg är psykiater och forskare vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. Hon har lång erfarenhet av att behandla personer med depression och har särskilt arbetat med suicidprevention. År 2018 drabbades hon själv av sjukdom, något hon berättar om i boken ”Livet med bröstcancer: Personliga erfarenheter och professionella insatser”. Här beskrivs varför man kan bli deprimerad av att ha drabbats av svår sjukdom och hur man hanterar egna samt närståendes mörka tankar och varför acceptans är så viktig för välmåendet.
Per Svenningsson är professor vid KI och överläkare vid Akademiskt Specialistcentrum och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Han är en ledande expert inom forskning om Parkinsons sjukdom och relaterade sjukdomar. Han har forskat särskilt om depression och om varför Parkinsons sjukdom kan orsaka humörförändringar samt vilka läkemedel som finns.