Aktuellt
Här hittar du nyheter och aktuell information.
Här hittar du nyheter och aktuell information.
Den 11 april uppmärksammas Världsparkinsondagen till minne av läkaren James Parkinson, som var den förste att beskriva det neurologiska tillstånd som senare fick namnet Parkinsons sjukdom. Runt om i landet uppmärksammas dagen på olika sätt.
Leif Johanssons dotter Julia kontaktade Parkinsonjournalen och ville berätta om vilken skillnad rehabiliteringen inneburit för hennes pappa. – Deras arbete har gjort en enorm skillnad för min pappas hälsa, både fysiskt och mentalt. Deras engagerade och professionella personal har verkligen visat att rätt vård kan göra underverk, även när situationen verkar hopplös. Jag är så imponerad av vad de åstadkommit och känner att fler borde få veta om detta. Detta är en berättelse om hopp och möjligheter när allt känns som mörkast.
Frida Karlsson fick Parkinson i 20-årsåldern. För henne fungerar medicinerna så bra att hon ibland glömmer att ta dem. Frida är aktiv i flera föreningar bland annat som ordförande i Parkinson Västerbotten och ledamot i Parkinsonforbundets styrelse. – Jag tycker att det är viktigt att släppa fram alla som har ett engagemang, säger hon.
Parkinsonförbundet har genom vice förbundsordförande Monica Vikingsson och generalsekreterare Jenny Lundström deltagit i hearing och lämnat förslag till den särskilda utredaren och tidigare departementsrådet Gunilla Malmborg till kommittédirektivet inför utredningen: Stärkt stöd till anhöriga till långvarigt sjuka och allvarligt sjuka.
Sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson hade kallat till ett utvidgat möte den 10 december för dialog mellan regeringen och civilsamhällesorganisationerna i Sverige som företräder patienters och anhörigas intressen.
– Pappa hette Gunnar, det är därför jag heter Gunnarsson i efternamn, säger ordförande för länsföreningen Parkinson Södra Älvsborg när vi på förmiddagen sitter inne på ett trevligt kafé vid Borås central. Över en kopp cappuccino berättar Pehr-Olof att hans pappa också hade Parkinson men ingen annan i släkten hade haft sjukdomen tidigare.
Hela 200 deltagare anslöt under en novemberkväll till länsföreningen Parkinson Stockholms arrangemang i ABF-husets största sal: Zätasalen på Sveavägen i Stockholm. Många var vi som ville ta del av och lära oss mer om vilken hjälp som man kan få vid depression och få svar på frågor som var går egentligen gränsen från att vara deppig till att utveckla en depression.
Parkinsonförbundets ordförandekonferens hölls i år den 4-5 maj på Knistad herrgård, strax norr om Skövde.
Parkinsonförbundets ordförande Eva-Lena Jansson och generalsekreterare Jenny Lundström har efter ansökan beslutats att väljas in i Läkemedelsverkets patient-och konsumentråd.
Parkinsonförbundet lämnar remissyttrande på Betänkandet av Utredningen om läkarintygets betydelse i sjukpenningärenden (SOU 2023:48) − Rätt förutsättningar för sjukskrivning.
Parkinsonförbundet har lämnat remissyttrande på Arbetsskadeutredningens betänkande om förändringar i arbetsskadeförsäkringen. (SOU 2023:53, En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring för bättre ekonomisk trygghet, kunskap och rättssäkerhet).
För att öka kunskapen om såväl Parkinson som avancerad behandling så har förbundets ledning, i samarbete med länsföreningarna, påbörjat en föreläsningsserie som startade i Örebro den 7 november.
Fokuserat ultraljud med ledning av magnetresonanstomografi (MRgFUS) är en engångsbehandling som orsakar vävnadsdöd med hjälp av värme. Metoden används mot tremor som alternativ till DBS i exempelvis Danmark och Finland, men inte i Sverige. Svenska riktlinjer saknas och därför belyses nu frågan i en rapport från Region Skåne.
Parkinsonförbundet lämnar remissyttrande på EU:s läkemedelslagstiftning, det så kallade läkemedelspaketet.
Parkinsonförbundet har lämnat remissyttrande på Ds 2023:23: Uppdrag att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet genom främjande av etablering i glesbygd.
Torsdag 12 oktober sände Parkinsonförbundet ett digitalt seminarium för förbundets anhörigmedlemmar. Webbinariet spelades in och kan ses här.
Det årliga mötet i Nordiskt Parkinsonråd hålls den 5-7 september i Helsingfors. Nordiskt Parkinsonråd är ett samarbete mellan de nordiska parkinsonföreningarna, som organiserar och arbetar för personer med Parkinsons sjukdom och deras anhöriga. Nordiska Parkinsonrådet består av: Sverige, Danmark, Finland, Norge, Island och Färöarna.
Lewykroppssjukdom är den näst vanligaste formen av neurodegenerativa hjärnsjukdomar efter Alzheimer sjukdom. En forskargrupp från Lund universitet visar nu att sjukdomen, med hjälp av ett ryggvätskeprov, kan upptäckas innan symtom. Deras fynd visar också att nedsatt luktförmåga är starkt kopplat till Lewybodysjukdom redan innan andra tydliga symtom hunnit utvecklats.
Onsdagen den 28 juni arrangerar Parkinson Gotland ett medlemsmöte med Parkinsonförbundets ordförande Eva-Lena Jansson.
Parkinsonförbundet deltog i en stor sammankomst tillsammans med övriga patientorganisationer i Riksdagens andrakammarsal för att diskutera förslaget ”En plan för hjärnan”.
Det tog lång tid, hela tre år innan Lenah Thuresson fick diagnosen Parkinsons sjukdom. Det var år 2009 och hon jobbade då som skolchef i Alvesta och hade det väldigt stressigt på jobbet. Hennes höger och vänster hand fungerade inte tillsammans. Hon trodde att hon drabbats av utbrändhet.
Parkinsonförbundets ledning har haft ett konstruktivt möte med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
– Alla ska ha samma tillgång till god vård oavsett var i landet man bor. Det säger Acko Ankarberg Johansson (KD), Sveriges nya sjukvårdsminister, i en intervju med Parkinsonjournalen.
Var noga när du hämtar ut din parkinsonmedicin på apoteket. Om du har otur kan du erbjudas en ersättningsmedicin som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Det var vad som hände Marianne Zedigh.
Forskningen om multipel skleros och Parkinsons sjukdom går framåt, och nu uppdaterar Socialstyrelsen de nationella riktlinjerna.