Med anledning av företaget Senior Materials aktuella ansökan om ny dispens för användning av metylenklorid i företagets fabrik i Eskilstuna så har Parkinsonförbundet lämnat följande yttrande till myndigheten den 4 maj 2025:
Parkinsons sjukdom är den snabbast växande neurologiska sjukdom i världen. Den innebär att de nervceller som tillverkar signalsubstansen dopamin långsamt försvinner. Symtom på sjukdomen är bland annat stelhet, skakningar i kroppen och långsamma rörelser. Symtomen förvärras ju fler dopaminproducerande nervceller som dör. Det finns idag varken botemedel eller bromsmedicin mot sjukdomen.
Exponering för olika typer av toxiner och kemikalier som associerats med en ökad risk för Parkinsons sjukdom inkluderar:
• trikloretylen (TCE), ett lösningsmedel som har använts i många industritillämpningar
• en grupp kemikalier som kallas polyklorerade bifenyler (PCB)
• bekämpningsmedel och herbicider, särskilt en herbicid som kallas paraquat
• tungmetaller som järn, kvicksilver, mangan, koppar och bly
Känt sedan tidigare är att nervgiftet MPTP orsakar en form av Parkinsons sjukdom.
Aktuell forskning
Den 4 oktober 2024 publicerade tidningen Dagens Arbete en artikel om metylenklorid med rubriken ”Ny forskning: Metylenklorid farligare än vad myndigheterna tidigare känt till”. Gunnar Johanson, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet, har granskat olika forskningsstudier, bland annat en omfattande amerikansk rapport om Parkinsons sjukdom. Studien visar att risken att drabbas av sjukdomen är 16,5 gånger större för den som exponerats för metylenklorid i sitt arbete.
Forskarna som står bakom rapporten har gått igenom 1 200 vetenskapliga studier som totalt omfattar tiotusentals Parkinsonpatienter. Gunnar Johanson anser att denna studie är den som starkast visar samband med metylenklorid.
Dessutom menar professorn i miljömedicin att det är känt sedan tidigare studier att metylenklorid på arbetsplatser har flera negativa hälsoeffekter.
På Kemikalieinspektionens hemsida står följande om tidigare dispens:
Sverige införde 1996 ett nationellt förbud för metylenklorid bland annat på grund av ämnets allmäntoxiska och cancerframkallande egenskaper i kombination med dess lättflyktighet samt breda användning i samhället. Metylenklorid användes då av enskilda konsumenter men framför allt inom metall- och verkstadsindustrin. Det var hälsorisken för de som arbetade med ämnet som ledde till förbudet i svensk lagstiftning. Parallellt med förbudet infördes möjligheten till dispens och Kemikalieinspektionen behandlar årligen en handfull ansökningar. De senaste tio åren har den sammanlagda användningen av metylenklorid i Sverige varit mellan 100 – 190 ton. Den tidigare dispensen gällde från 1 juni 2023 och två år framåt och avser totalt 2 770 ton metylenklorid.
Parkinsonförbundet anser att en ny dispens för användning av ytterligare 1 280 ton metylenklorid inte ska beviljas företaget Senior Material. Detta med hänvisning till försiktighetsprincipen och aktuell forskning. Vi anser att det är orimligt att utsätta arbetstagare och boende i närområdet för risken att drabbas av Parkinsons sjukdom och andra allvarliga sjukdomar. Kemikalieinspektionen bör därför inte bevilja nya undantag för användning av metylenklorid.
Eva-Lena Jansson
Ordförande, Parkinsonförbundet
Haide Backman
Ordförande, Parkinson Sörmland
Leif Linnskog
Ordförande, Parkinson Norra Sörmland