Parkinsonförbundet deltog i regeringens patientråd

Publiceringsdatum: 16 december 2024

Sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson hade kallat till ett utvidgat möte den 10 december för dialog mellan regeringen och civilsamhällesorganisationerna i Sverige som företräder patienters och anhörigas intressen.

Syftet med rådet är att föra en dialog kring angelägna hälso- och sjukvårdsfrågor för att fördjupa och bredda regeringens perspektiv i olika frågor som rör patienternas intressen. 

Helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården

En av punkterna på dagordningen var den Nationella vårdansvarskommittén, vars uppdrag är att ta fram ett beslutsunderlag som möjliggör ett stegvis och långsiktigt införande av ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården. I det ingår att analysera för- och nackdelar med ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap och att lämna förslag som säkerställer ett mer effektivt hälso- och sjukvårdssystem som utgår från patienters och medarbetares behov.

Kommittén ska också föreslå en genomförandeplan med tidsplan och identifiera de åtgärder som behövs för att genomföra kommitténs förslag. Uppdraget ska slutföras senast den 2 juni 2025. Den ansvarige utredaren redogjorde bl.a. för det arbete som gjorts med att ta fram scenarioanalyser för att beskriva hur styrning, ansvarsutkrävande, finansiering, ansvarsfördelning och organisation skulle kunna se ut i olika scenarier för ett helt och delvis statligt huvudmannaskap.

Från Parkinsonförbundet sida ställer vi oss positiva till förbättringar av sjukvården och särskilt parkinsonsjukvården för att åstadkomma en mer jämlik och jämställd vård i landet. Det är därav klokt att det är parlamentarisk utredning för att på så vis nå genomslag för förslagen tillsammans. Om förslagen till förändringarna är brett politiskt förankrade nås en långsiktigt hållbar styrning av sjukvården.

Powepointbild "Vad innebär en huvudmannaskapsförändring?"

Vad innebär en huvudmannaskapsförändring?

  • Ett statligt huvudmannaskap definieras i scenarioanalyserna som en situation där staten har tillhandahållaransvar för hälso- och sjukvården.
  • När tillhandahållaransvaret övergår från regionerna till staten följer också regionernas nuvarande systemansvar och finansieringsansvar med.
  • Ett helt statligt huvudmannaskap innebär att hela regionernas nuvarande ansvar för hälso- och sjukvården övergår från regionerna till staten.
  • Ett delvis statligt huvudmannaskap innebär att staten har tillhandahållaransvaret för delar av hälso- och sjukvården, samtidigt som regionerna har tillhandahållaransvar för andra delar. Vi antar att system- och finansieringsansvar så långt som möjligt hålls ihop med tillhandahållaransvaret.
  • Verksamhetsansvaret kan i alla scenarier, precis som idag, antingen ligga på huvudmannen (för vård i egen regi) eller p en privat aktör.
  • Det går att förändra ansvarsfördelningen på andra sätt än att flytta tillhandahållaransvaret, men det betraktas inte som en huvudmannaskapsförändring i scenarioanalyserna.

 

Vårdansvarskommittén, S 2023:04