Företagshälsovården remitterade henne till neurologen som först bedömde att hon drabbats av en stroke.
– Min bror har MS, så ett tag trodde läkarna att jag också hade MS. Till slut sa min läkare att han inte blev klok på vad jag hade för sjukdom. Som sista åtgärd gav han mig Madopark, och det hjälpte mot mina symtom.
Lenah kunde i efterhand se att hon långt tidigare hade haft tecken på Parkinsons sjukdom. På gymmet orkade den vänstra armen inte så mycket som den högra. Och när hon var ute och gick så hängde vänsterarmen rakt ner och vänster fot släpade lite.
– Min son berättade att jag skulle bli farmor. Och så sa han att det hörde till att en farmor stickar till sitt barnbarn. Så jag satte igång med att sticka en tröja till babyn.
Men det visade sig vara svårt att sticka tröjor till barnbarnet, särskilt mönsterstickningen var knepig att få till.
– Det blev en tröja med mönster till första barnbarnet. De andra barnbarnen fick tröjor utan mönster.
När hon kom tillbaka från sjukskrivningen jobbade Lenah som uthyrningsrektor i några år.
– Det var väldigt roligt. I den rollen kunde jag dra nytta av mina 40 år inom skolans värld. Som uthyrd kom jag in vid vakanser och stannade i minst en termin och redde ut diverse problem. Men det var tufft att jobba heltid. Jag orkade inte göra annat än att jobba. Sen gick jag hem och sov.
När Lenahs man gick i pension, gjorde hon det också.
– Det verkade för krångligt att söka sjukbidrag. Jag vet ju hur min bror har haft det. Så jag gick i pension när jag var 63 år.
Drygt fem år efter att hon fått diagnosen föreslog Lenahs neurolog att hon skulle göra en DBS-operation. Hon tyckte först att det lät lite läskigt, men fick sommaren på sig att fundera på saken. Hon hittade information på nätet, bland annat en film där en man visade skillnaden när han kopplade på och av sin DBS. Hennes söner såg också filmen och uppmuntrade henne att ta emot erbjudandet om DBS. Så hon tackade ja till operationen, som gjordes i Lund hösten 2016. Alla parkinsonsymtom försvann dock inte efter operationen. Finmotoriken var fortfarande dålig, men hon blev mycket piggare och hade mer ork.
– Jag tar fortfarande en hel del parkinsonmediciner, men inte så många som jag åt innan jag fick DBS. Sen vet jag ju inte hur jag hade mått om jag inte haft Parkinsons sjukdom. Alla får ju olika krämpor i takt med att de blir äldre. Man vet inte alltid vad som är orsakat av Parkinson och vad som inte är det. Men jag brukar skylla allt på Parkinson, säger Lenah med ett skratt.
– Batterierna i pacemakern behöver bytas ibland, så då får jag åka in på operation. Men nu har jag hört att det kommer en ny variant som man laddar själv, utan operation. Den lär visst hålla i 15 år. Det är ju bra både för mig som patient, som slipper opereras och för sjukvården som sparar pengar på operationerna.