En glad äldre man håller upp sin tandborste
Icke-Motoriska symtom

Tandproblem

Parkinsons sjukdom kan påverka munhälsan negativt. Inte minst är muntorrhet en biverkning av flera olika läkemedel.

Muntorrheten minskar salivens antibakteriella förmåga, vilket ökar risken tandlossning och karies. Andra vanliga problem är att skakningarna gör det svårt att klara av den egna munhygienen, och stelhet i ansiktsmusklerna kan leda till att tabletter och matrester blir liggande kvar i munnen.

En elektrisk tandborste kan vara till god hjälp för att kunna rengöra tänderna ordentligt, och tätare besök hos tandhygienist för att ta bort tandsten vara en god idé. Tandläkaren kontrollerar hur torr i munnen man är genom att mäta salivflödet, och den som är mycket muntorr kan få subventionerad tandvård.

Tips vid muntorrhet

  • Drick gärna vatten eller mineralvatten.
  • En äppelklyfta är ibland till och med bättre än vatten
  • Ät mat som måste tuggas ordentligt, t.ex. kött, grönsaker och fullkornsbröd (under förutsättning att man inte har sväljningsproblem). Det ökar salivmängden.
  • Sockerfria salivstimulerande sugtabletter (t ex Salivin) eller tuggummin (t ex V6) ökar salivavsöndringen Om man är mycket muntorr så finns det saliversättningsmedel t ex Saliva Orthana och t ex Xerodent.
  • Isbitar att suga på. Smaksätt gärna med exempelvis citron
  • Om man är mycket torr i munnen kan man ha rätt till särskilt tandvårdsbidrag. Det särskilda tandvårdsbidraget kan användas för förebyggande tandvård. Man kan fråga sin läkare eller tandläkare för att få mer information.