En man sitter vid matbordet, blundar och håller handen mot strupen
Icke-Motoriska symtom

Sväljningssvårigheter

Sväljningssvårigheter, eller dysfagi, beror i flertalet fall på svårigheter att föra maten bakåt i munnen och att svälja ned den.

I avancerat stadium av Parkinson kan förmågan att koordinera svalgets muskulatur påverkas med risk för aspiration som följd. Aspiration kan i sin tur leda till lunginflammation. Besvären kan också leda till viktnedgång. Om man har denna typ av besvär är en bedömning hos logoped värdefull. det kan även bli aktuellt med behandling hos dysfagi-team, röntgen av sväljningsakt, samt eventuell fiberendoskopisk undersökning.

Dopaminstimulerande läkemedel kan ha god effekt, liksom sväljträning. Konsistensanpassade produkter (till exempel puréer) är lätta att äta, och varma drycker upplevs ofta som lättare att svälja än kalla.

Tips för att undvika att sätta i halsen

Ett sätt att undvika att sätta i halsen är att inte skölja ned maten med dryck. Läsk och andra kolsyrade drycker bör drickas lite avslagna, för att minska risken för felsväljning. Vid svåra fall bör man utesluta trådiga livsmedel, till exempel trådigt helt kött, broccoli- och sparrisstjälkar, rabarber, ananas och liknande. Välj istället maträtter gjorda på finmald köttfärs, fiskrätter och olika äggrätter.

Välj väl kokta grönsaker, exempelvis blomkålsbuketter, broccolibuketter, morot, kålrot. Gör gärna en grönsakspuré, med en klick bordsmargarin eller en stuvning, till exempel spenatstuvning. Uteslut sega skal på frukt och grönsaker. Uteslut sega frukthinnor på citrusfrukter. Även kokos, mandlar, nötter och torkad frukt bör uteslutas då de lätt fastnar i halsen.

Välj skalad frukt, konserverad frukt, fruktkrämer, kompotter och fruktsoppor. Mixa frukten vid behov. Ris kan vara svårare att äta för vissa personer än potatis eller potatismos. Undvik mjukt bröd och kaffebröd som vill ”bolla” ihop sig och bli degigt. Även grovt fullkornsbröd med hela korn, kan vara svårt att tugga till lämplig konsistens. Om det går att äta bröd, välj mjukt bröd, halvgrovt utan hela korn, vitt bröd eller knäckebröd. Välj mjuk kaka, typ sockerkaka, rulltårta eller mjuk pepparkaka utan innehåll av kokos och nötter. Kall eller rumstempererad mat och dryck är lättare att svälja än varm mat.