Det är också vanligt att man som anhörig känner viss frustration över att inte kunna göra mer och påverka förloppet. Därför är det bra att så snart man orkar skaffa sig mer kunskap. Läs här på vår webbplats och ställ massor med frågor till läkaren och sjuksköterskorna – med mer kunskap kommer situationen snart att kännas bättre. Det finns effektiva läkemedel och andra behandlingar som lindrar symtomen och stöd att få som gör att livet blir lättare.
Det finns mycket man som anhörig kan göra för att stödja och underlätta vardagen både för sig själv och för den som har Parkinsons sjukdom. Men det viktigaste för många handlar om att fortsätta leva så vanligt som möjligt – att inte låta sjukdomen styra mer än nödvändigt.
Hur är jag ett bra stöd?
När någon drabbas av en allvarlig sjukdom brukar rollfördelningen med praktiska uppgifter och sysselsättningar i vardagen förändras. Då är det bra om man tillsammans kan samtala om och hitta lösningar som kan underlätta det dagliga livet. Som närstående ska man vara noga med att inte ta över uppgifter som den drabbade klarar av.
Med kunskap om sjukdomen och dess symtom, läkemedel, mat, träning, med mera, ökar tryggheten och förmågan att vara ett bra stöd. Men glöm inte bort dig själv – det är svårt att hjälpa någon annan att må bra om man inte själv gör det.
Som anhörigvårdare är det lätt att uppleva att man är ensam i sin situation, men faktum är att det bara i Sverige finns hundratusentals människor som vårdar en närstående. I en anhöriggrupp kan man dela med dig av sina erfarenheter, prata med andra som förstår ens situation och inhämta såväl kunskap som kraft.