Halland

Välbesökt kunskapsdag

Publiceringsdatum: 03 oktober 2022

Parkinson Halland hade inbjudit medlemmarna till en kunskapsdag söndagen den 25/9 i Kyrkans Hus i Falkenberg. Över 90 personer hade anmält sitt intresse, så salen blev i stort sett fullbelagd.

Klockan 12.15 (efter den akademiska kvarten) så välkomnade ordföranden Bo Regnér alla medlemmar. En räkmacka lyx och dricka blev starten på dagen, vilket uppskattades. Det blev många intressanta och lärorika informationer, som vi fick ta del av.

Anders Stålhammar berättade om sin resa med Parkinson från diagnos för sju år sedan till idag. Han är ju känd för många genom Parkinsonpodden, som man kan lyssna på sista tisdagen i månaden och som har kommit upp i nästan 50 avsnitt nu (www.parkinsonpodden.se).

Ett viktigt ämne är tal-, röst- och sväljsvårigheter. Specialistlogopeden Per Martell har i drygt 10 år arbetat med detta och gav en bra inblick i sitt arbete. Det är ju inte bara Parkinson-sjuka som drabbas av detta utan även olika neurologiska och en del cancersjukdomar också. Något man inte tänker på är att vi sväljer 600-1000 gånger per dygn. Kroppen producerar
0,5-1,5 liter saliv/dygn. Därför är det viktigt att få hjälp med att svälja. En inopererad peg direkt till tunntarmen för att få i sig mat kan bli nödvändigt. Vid störd artikulation gäller att träna i tid.
Tala starkare, överartikulera och tala långsammare var råd som vi fick. Skrik gärna på en vokal till exempel aaaaaaaa.

Efter en kaffe- eller te-paus med en god kaka till avslutade professor Håkan Widner föreläsningarna. Han talade om att det är väldigt svårt att ställa en diagnos för Parkinsons sjukdom. Det är dopaminet i hjärnan som försvinner men kan ersättas med medicin.
Det finns många liknande symptom för andra neurologiska sjukdomar. Boxaren Muhammed Ali hade inte Parkinson utan en sekundär parkinsonism som han fått av hårda slag mot huvudet, och som liknade Parkinson. Forskning pågår vad gäller mediciner mot sjukdomen. Det tar flera år för att få fram nya och bättre mediciner, det måste vi förstå även om det känns hopplöst för de
drabbade. Fler och fler människor kommer att få sjukdomen. Det beror på att medelåldern höjs och vid hög ålder är det lättare att utveckla den. Det finns en liten koppling till ärftlighet.
Parkinson är ingen dödlig sjukdom. Att äta rätt på rätt tider, röra på sig och träna kroppen fysiskt, träna hjärnan med korsord, sudoku och så vidare, är bra tips för välbefinnande.

Tid för frågor fanns också. Föreläsarna fick svara på många frågor tills alla var nöjda.
Ett stort tack till Anders, Per och Håkan som avtackades med varsin smaklig och ätbar present.

Nedtecknat av Anita Elfving (sekreterare i Parkinson Halland)