Gotland

Trevlig sensommarträff även i år

Publiceringsdatum: 30 augusti 2023

Söndagen den 27 augusti var en härlig sensommardag. Som det ska vara när Parkinson Gotland avhåller sin traditionella sensommarträff sista söndagen i augusti. Tjugotalet medlemmar hade hittat till Villa Fridhem.

Inramningen kunde inte bli bättre där vi satt i den mycket vackra salen med sina fantastiska fönsterväggar, krönta av en mängd tavlor. Och tittade man ut imponerades man av den bedårande utsikten med havet och Högklint i fokus.

Mötet inleddes med information om projektet ”Tryggare vardag”. Det handlar om att lära sig att falla rätt. Och, inte minst, att ta sig upp igen. Nyttiga kunskaper för personer med Parkinson. Projektet finns det förhoppningar om att kunna starta under hösten, alternativt till årsskiftet.

Efter en välsmakande smörgås fick vi sedan till kaffet lyssna till Helena Emilsson som berättade om tillkomsten av Fridhem och om prinsessan Eugenie. Helena, som är ordförande i Stiftelsen Fridhem, kunde berätta att man vid bygget 1862/83 forslade mängder med jord från närliggande Nygårds. Jord som kom att utgöra underlag för den idag vackra parken. Vidare om prinsessans engagemang för de utsatta i samhället. Vilket bland annat resulterade i bildandet av skola och barnhem samt byggandet av sjukhem (idag Gotlands sjukhem). Om hur Fridhem var på väg att säljas ut 1971 men eldsjälarna Joel Björkqvist och Bernt Karlström lyckades med mycket arbete och övertalningsförmåga ordna fram pengar så att KFUM Gotland kunde ta över Fridhem.

Mötet avslutades därefter med lotteri, aktuell information från styrelsen och sist, men inte minst, trevlig samvaro.

Text och foto: Stig Skallak